U bevindt zich hier: Startpagina
Afdrukken

Hoge kosten psychotherapie doen patiënten afhaken.

De hoge kost van psycho-therapie, gemiddeld 1.300 euro per maand, is de reden waarom een aantal patiënten met een traumatische ervaring hiervoor niet opteert of na verloop van tijd afhaakt. Dat blijkt uit een bevraging door Test-Aankoop (TA).

De consumentenorganisatie betreurt dit want slachtoffers met posttraumatische stress die geen dergelijke behandeling starten, blijken volgens TA een opmerkelijk lagere levenskwaliteit te hebben dan diegenen die dat wel doen.

Uit een bevraging van 676 Belgen blijkt dat 80 procent al ooit af te rekenen kreeg met een traumatische gebeurtenis. De dood van een familielid of vriend of de diagnose van een ernstige ziekte zijn de meest voorkomende traumatische ervaringen. Het verlies van een naaste, familiaal geweld en seksueel geweld slaan de diepste wonden.
Vier op de tien mensen die een partner of kind verloren of 1 op de 5 slachtoffers van familiaal geweld, lijdt daar 5 jaar later nog steeds onder. Slechts 1 op de 4 slachtoffers zoekt professionele hulp, waarvan de helft (48 procent) heil zoekt in psychotherapie. Dertien procent verwacht een oplossing van medicatie en 14 procent van alternatieve geneeskunde (acupunctuur, homeopathie).
Zelfs van de personen die lange tijd kampen met posttraumatische stress - 1 op de 10 - zoekt 60 procent geen professionele hulp. Een op de drie vindt therapie ook te duur. Van diegenen die deze behandeling beëindigden, stopt 17 procent omwille van de hoge kost. (belga/ep—verschenen in De Morgen -3 juni 2010)

Een duidelijk verschil met wat coaching kan bieden is dat coaching zich vnl. richt op de toekomst van de cliënt zonder eerst lange tijd (en vele sessies ) zich te richten op het verleden.

Goede coaching zorgt voor een snelle en accurate benadering van de problematiek.