U bevindt zich hier: Startpagina >> Coaching en training >> Coaching van particulieren

VORMEN - WERKWIJZE

 

Jou coachen is maatwerk

Dat topsporters gecoacht worden, nemen we gemakkelijk aan. Dat de coach mogelijk mee aan de basis staat van de prestaties willen we ook geloven. Maar we moeten ervan overtuigd zijn dat het de sporter zelf is die de prestatie moet leveren om tot het resultaat te komen. Een persoonlijke coach doet net hetzelfde, alleen op een persoonlijk niveau.

“Maar ik heb en goede vriend die mij door dik en dun steunt!” hoor ik soms zeggen. Dat is mooi, maar is deze ook professioneel en neutraal genoeg om je te helpen met de belangrijkste zaken van jouw persoonlijk / zakelijk leven?
“Ik kom er op mijn eentje wel uit (wat dat dan ook moge zijn)!” Dat kan natuurlijk ook als je sterk genoeg bent. Maar met externe hulp is het een stuk makkelijker.

 

VORMEN

 

Basic- of Situationeel-coaching
is de meest pure en eenvoudige vorm van coaching. Een zich stellend probleem wordt direct aangepakt i.f.v. de oplossing die men wil bereiken. Zo’n traject is kort (één tot twee sessies) en direct resultaatgericht. 

Loopbaan-coaching
richt zich op het doen en laten op professioneel vlak. Waar sta je, waar wil of wou je naar toe? Ga ik de sprong wagen of wordt ik gedwongen te springen? Is er een evenwicht tussen mijn werk en mijn privé? Ervaar ik – of net niet – burn-out? Hoe ga ik om met “mijn” stress? Welk leven heb ik na mijn loopbaan? Hoe solliciteer ik best en hoe bereid ik mij daarop voor? Hoe stel ik mijn CV samen? Uw coach kan hier hulp bieden. 

Competentie-coaching
richt zich op het coachen van die factoren die belangrijk zijn voor het succesvol functioneren, m.n. kennis, vaardigheden en gedrag. Na een analyse van deze factoren worden verbetermogelijkheden besproken en geoefend. 

Zingeving-coaching
richt zich op het doel van ons leven. Ieder van ons wil graag van betekenis zijn voor zijn omgeving. Als ik luister naar wat in mij leeft, wat hoor ik dan? Wat wil ik dan? Waarom doe ik wat ik doe of net niet? Hier wordt de coachee in contact gebracht met wat hij van dit leven wil maken. Wat zijn de dromen en wat belemmert haar/hem om dit te realiseren. 

Totale-coaching

waar je kiest voor coaching met een extra dimensie. In de sessies wordt niet enkel ingegaan op de innerlijke veranderingen maar zal er heel bewust ook met het uiterlijke worden gewerkt, je zijn, voorkomen, uiterlijk en je lifestyle. Maar al te duidelijk werd reeds aangetoond dat wat van binnen zit zich uit aan de buitenkant. Men zegt niet voor niets “Wie er goed uitziet voelt zich ook goed en sterker van binnen. Zo’n totale-coaching gebeurt uiteraard op langere termijn en volgens de wensen en tempo van de coachee zelf. Tijdens dit coachen maak ik na samenspraak gebruik van andere experts (haar en kledij stylisten, fitness –coaches, voedingadviseurs e.d.) om je te begeleiding tijdens deze metamorfose. Een fantastisch en boeiend traject met opmerkelijke, positieve veranderingen.

 

WERKWIJZE

 

Je kan het werk van een personal & mental coach het best vergelijken met dat van een gids die een bepaalde tijd met jou op stap gaat en je helpt om de goede richting (terug) te vinden en je laat (in)zien hoe je die weg het best kunt verder gaan. Als jij op de bestemming bent aangekomen, zit het werk van de gids erop en scheiden de wegen zich weer.

 

Nadat je een afspraak hebt gemaakt volgt een kennismakingsgesprek waar we nagaan of het klikt tussen jou en mij .

Afhankelijk van de problematiek stippelen we samen een coachingtraject uit en maken we afspraken over de verwachtingen, de te bereiken resultaten of doelen, de kosten en de duur van de coaching.

Ik volg geen vast programma of patroon maar een op jouw maat gevormd traject. De duur en intensiviteit van een periode van persoonlijke begeleiding hangt dan ook sterk af van de doelen die jij hebt gesteld.
Elk gesprek duurt zo’n één à anderhalf uur en kan plaats vinden bij jou thuis of bij mij of op een locatie die door jou wordt gekozen.

 

De weg die de coach met jou volgt, het coachtraject, volgt drie a vier paden: intake, werkhypothese, bewustwording en (optioneel) het trainen van vaardigheden.

 

Intake. Om je te kunnen helpen bij het vinden van de goede richting nu en in de toekomst wil ik me als coach goed kunnen inleven in jouw huidige situatie op het werk, privé en hoe je doorgaans met problemen omgaat. Daarbij is het soms belangrijk voor jezelf en voor mij om uw karaktertypering, uw MBTI® te kennen. 

Werkhypothese. Met de intake informatie gaan we aan de slag. Ik analyseer samen met jou je eigen situatie en samen maken we een plan van aanpak - een werkhypothese. 

Bewustwording. In één of meerdere volgende sessies bespreken we de werkhypothese en beginnen we met het derde trajectpad. Afhankelijk van de werkhypothese kan deze bestaan uit het bewustwordingsproces van uw persoonlijkheid, uw kwaliteiten en uw gedachtestromen. 

Vaardigheden. De vierde peiler van het traject, de training van vaardigheden is optioneel en hangt af van het gekozen coachtraject. U kunt een of meerdere van jouw minder sterke vaardigheden trainen: bv. relativeren, time-management, stress-handling, assertiviteit of relatie-communicatie, enz.

 

In tegenstelling tot sommige coaches richt ik mij niet naar één bepaalde manier van werken of één specifieke techniek maar maak ik gebruik van een ruim gamma. Hierdoor blijft de aandacht op de essentie van jouw vraag gefocust en gaat niet alle aandacht naar de te volgen werkwijze.